[...] wieloma problemami, tak samo jak klasyczne aeroby. Co zapamiętać? Wiele badań wcale nie potwierdza, by trening interwałowy dawał niesamowite zyski, np. wzrost osiągów wytrzymałościowych, przeciętnym osobom. Jest niesamowicie skuteczny tylko w specyficznych okolicznościach. Bardzo często różne formy interwałów są stosowane u otyłych. W tej grupie [...]
[...] poniższego opracowania. „Co za różnica, kiedy smalec będzie palony w trakcie treningu czy innych czynności?” A różnica jest taka, iż tłuszcz jest „palony” całą dobę, ale mało efektywnie. W ten sposób nie przełamujesz mechanizmu błędnego koła i trzeba naprawdę dużej wiedzy, by wyjść z takiego zastoju. Źródła energii w spoczynku: tłuszcze są [...]
[...] dawno orzechy makadamia. Mają delikatny, maślany smak, który idealnie wpasuje się w słodkie śniadania, ponadto zawierają sporo cennych witamin i minerałów, mają stosunkowo mało białka, ale to z racji sporej ilości tłuszczu. Jeśli ktoś ma większy zastrzyk gotówki, to polecam spróbować, warto. Orzechy arachidowe, mimo swoich cennych właściwości, [...]
[...] redukcyjnej, o obniżonej podaży kalorii. Dostarczano umiarkowanej ilości węglowodanów i tłuszczów, jednak razem 2685 kcal dziennie dla osoby ważącej 74 kg to wcale nie tak mało. Grafika: przy podobnym rezultacie, jeśli chodzi o redukcję tkanki tłuszczowej, dieta o wyższej podaży protein potrafiła ochronić muskulaturę, zapewniając pięciokrotnie [...]
[...] nazwano efektem inkretynowym, natomiast hormony przewodu pokarmowego stymulujące sekrecję insulin, inkretynami. GLP-1 został odkryty dopiero w 1985 r., a obecnie pewnie mało kto jeszcze o nim słyszał. Nasila zależne od glukozy wydzielanie insuliny z komórek β trzustki oraz powoduje odczuwanie sytości (działa obwodowo na ośrodek sytości [...]
Niestety amerykańscy autorzy często nadinterpretują dane, tworzą własne bazy danych nie wiadomo, czym podparte („kreatywna księgowość”) lub wręcz wysuwają tezy, które nie są zbieżne z cytowaną pod artykułem literaturą. Wielokrotnie pokazywałem to zjawisko przy okazji omawiania tekstów TC Luomy, prawie identyczny zabieg dotyczy Rudy’ego Mawera. [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
[...] ale mimo wszystko rzadko spotkać je można na sklepowych półkach, wafelki nie zawierają zwykłego cukru, wyczuć można lekki posmak kakao, są delikatne, kruche, zawierają mało kalorii. Minusy: obecność karmelu amoniakalnego (E150c), który spożyty w nadmiarze spowodować może problemy z wątrobą i nie tylko, jego dopuszczalna dzienna dawka to 200 [...]
Niedawno oglądałem film na kanale Youtube pewnej czołowej, polskiej dietetyczki. Twierdziła ona, iż należy unikać białka przed snem, gdyż powoduje ono wyrzut insuliny. Wg I. Wierzbickiej: „Jeśli insulina podniesie się na całą noc, to zostanie zablokowany hormon glukagon”. Zgadza się, epinefryna jest jednym z głównych aktywatorów [...]
W ostatnich latach niezmiernie popularne stali się rozmaici treningowi „cudotwórcy”, obiecujący niesamowite przemiany sylwetki w ciągu kilku tygodni. Dlaczego ludzie się na to nabierają? Bo nie mają pojęcia jak ciężka i oporna jest redukcja tkanki tłuszczowej, jak dużych nakładów czasu wymagają trening, dieta i regeneracja potreningowa. [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
HIIT to trening interwałowy wysokiej intensywności. Wbrew artykułom w sieci i błędnym zaleceniom, nie każdy trening interwałowy musi przebiegać w strefie wysokiej intensywności, nie każdy trening interwałowy jest też HIIT. HIIT to bardzo wąska nisza, wycinek. Większość treningów interwałowych wcale nie musi się charakteryzować wysoką [...]
Frank Zane jest jednym z bardziej rozpoznawalnych kulturystów Złotej Ery. Był trzykrotnie Mr Olympia. Kiedyś pokonał nawet samego Arnolda! Do dzisiaj wiele osób uważa, iż sylwetka Zane jest idealna, bez nadmiernej masy, zaburzenia proporcji czy „przerośniętych narządów wewnętrznych” (typowych dla kulturystów doby hormonu wzrostu i insuliny). [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
Wiele osób nigdy nie podejmuje próby pozbycia się tkanki tłuszczowej. Są to osobnicy niby wytrenowani, ale mający o wiele za dużo tkanki tłuszczowej. Tego typu "siłowniowy bywalec" kieruje się następującą logiką: „nie będę redukował, bo stracę mięśnie”. Paradoksalnie brak przeprowadzonej redukcji tkanki tłuszczowej skutecznie hamuje dalszy wzrost [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]